Column van Paula de Vries (Wijkverpleegkundige)

Geplaatst op 4 november 2019

Paula de Vries,
wijkverpleegkundige

Palet
Tips voor mantelzorgers!

Maar liefst 1 op de 3 volwassenen in Nederland is mantelzorger! Je bent mantelzorger als je voor langere tijd voor een partner, ouder, familielid, vriend of buurtgenoot zorgt. Voor een naaste zorgen kan best intensief zijn en veel mantelzorgers kunnen dan ook wel wat ondersteuning gebruiken. Ik zet een paar tips op een rijtje. 
Deel de zorg
Schakel op tijd hulp in van familie of vrienden en van professionals zoals de huisarts of de thuiszorg. Zij kunnen je steunen en adviseren.
Draag de zorg tijdelijk over
Heb je geen tijd (meer) voor ontspanning? Of wordt het te zwaar? Bekijk dan de mogelijkheden van vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd. Je kunt de zorg tijdelijk aan een ander overlaten en zelf op adem komen.
Durf hulp te vragen
Maak een rooster, zodat je weet wat je te wachten staat. Je houdt overzicht en ziet waar het nodig is om alvast extra hulp in te schakelen. Aarzel niet om hulp te vragen. Je zult merken dat anderen vaak bereid zijn een handje te helpen. Andersom zou u dat vast ook doen wanneer het aan u gevraagd wordt.
Wat kan er nog wél?
Het is beter je te richten op wat je naaste nog wél kan en wat jullie samen kunnen doen. En probeer te genieten, ook van de kleine dingen!

Mochten er vraag zijn, ik hoor het graag.

Paula de Vries
06-13 46 87 96
paula.de.vries@paletgroep.nl

 

 

PS: Kijk op onze website https://www.paletzorg.nl voor meer informatie over mantel- en respijtzorg.

« Naar overzicht