Mantelzorg vanzelfsprekend

Geplaatst op 1 juni 2016

Mantelzorg is vanzelfsprekend

In de zorg gaan we van een 'verzorgingsstaat' naar een 'participatiestaat'; mensen nemen o.a. hun eigen verantwoordelijkheid. Het belang van de informele zorg (mantelzorgers én vrijwilligers) neemt toe, maar het is niet verplicht gesteld. De persoonlijke band die er is, bestond al voor het ‘zorgen’. Deze sociale relatie is de reden waarom u langdurig en/ of intensief voor uw naaste(n) zorgt. Deze band is belangrijk; u voelt zich verantwoordelijk voor de ander en u waardeert de relatie hoog.

Tijdens het schrijven van deze column zit er een zwaan te broeden in de vijver van de wijk. Straks zal de zwaan de jongen onder de vleugels ('mantel') nemen. Mantelzorgers bieden ook een (hart) verwarmende beschutting. Wanneer iemand voor een ander zorgt, is er vaak een gevoel van vreugde en voldoening. Alleen is een mantelzorger niet altijd zichtbaar of ontvangt niet de gehoopte erkenning. Daarbij is er soms sprake van schuldgevoel, problemen m.b.t. loyaliteit, komt men zijn eigen grens tegen of zijn de wederzijdse verwachtingen verschillend: het leven is veranderd. Hierbij is er risico op overbelasting aanwezig. Gelukkig is er veel ondersteuning mogelijk: bv. advies, steun, informatie, bemiddeling, cursussen, lotgenotencontact etc.

Met de juiste ondersteuning is mantelzorg iets heel moois! Én het draagt bij aan het zo lang en zo fijn mogelijk thuis wonen.


06-13 46 87 96
paula.de.vries@paletgroep.nl

« Naar overzicht