Mooi fietspad maar deels onveilig vinden bewoners.

Geplaatst op 16 januari 2018

MOOI FIETSPAD LANGS KANAALWEG MAAR DEELS ONVEILIG !

Ter hoogte van de Mediamarkt ligt een hellende bakstenen uitwijkstrook tussen het fietspad en de kade. Te smal vinden bewoners en te gevaarlijk. Het roept onheilspellende angst gevoelens op van onveiligheid en dat is logisch, gelet op de omstandigheden die zich in sommige verkeerssituaties kunnen voordoen. Vooral nu de verkeersdruk ondanks het verbrede fietspad in tegengestelde richtingen zal toenemen. Stel moeder of vader fietst met een kroost kinderen op het fietspad en een scooter of groepen fietsers al of niet op weg naar school of werk komen hen tegemoet of halen roekeloos in waarbij plotseling in een schrikreactie wordt uitgeweken door een van de kinderen. De kade is dan wel heel dichtbij en je moet er niet aan denken dat een of meerdere kinderen of een volwassene zo van de hoge kade het koude water van het kanaal induikelt. De kans op redding is nagenoeg nihil zodat je lot snel is bezegeld. Ook bij rukwinden kan dat het geval zijn nu het fietspad zo dicht op de kade is gesitueerd. Daarbij komt ook nog dat de bakstenen glooiing c.q. uitwijkstrook naast het fietspad hellend afloopt naar de kade, dus bij enige gladheid glijdt je vanzelf wel het water in.

Wat wij echter horen is dat de Gemeente Leeuwarden niet van doel is een beveiligde railing of een hekwerk te plaatsen langs de voor fietsers onveilige kade.De Gemeente leeuwarden staat uitstekend bekend om haar uitgebreide netwerk van veilige fietspaden. In dat kader zou je denken dat het de Gemeente Leeuwarden onwaardig is en de thans onveilig gecreëerde fietszone langs de kanaalweg hen een doorn in het oog moet zijn.

Wij hopen dan ook dat de het nooit zo ver behoeft te komen dat eerst het kalf verdronken moet zijn al eer men de put dempt.

Opmerking tot slot
Op de vooraf in het MFC Camminghastins bijgewoonde bewonersbijeenkomst is duidelijk gewezen op de onveiligheid van het gesitueerde fietspad, maar er werd toen medegedeeld dat er minstentwee meter tussen het fietspad en de kade was voorzien. Ook het Wijkpanel heeft tot op heden haar bezwaren tegen de onveiligheid van het fietspad geuit bij de Gemeente Leeuwarden.

webredactie@camminghaburen.nl

Anton Doele

Mede namens Wijkpanel.

« Naar overzicht