Niet meer eenzaam na dansvoorstelling ' Wachten op Visite'?

Geplaatst op 2 april 2018

Zondagmiddag 10 dec. was er een mooie dansvoorstelling van Stichting DeDansDivisie in het MFC. De première van de voorstelling was een week ervoor in De Harmonie geweest.
Om daarna zoveel mogelijk eenzame mensen in Friesland te bereiken, speelde de voorstelling ook in Camminghaburen i.s.m. de kerngroep Eenzaamheid Camminghaburen (Jelle Swart en Bernard Kloostra van het Sociaal Wijkteam, wijkverpleegkundige Paula de Vries van Palet en Wijkbewoner Harry van der Snee). Het publiek bestond uit bewoners uit Camminghaburen die in hun leven Eenzaamheid ervaren of hebben ervaren. Opvallend veel relatief jonge wijkbewoners.

De middag werd geopend door wethouder Andries Ekhart. Door zijn persoonlijke voorbeeld, bleek dat iedereen wel eens een vorm van eenzaamheid in zijn leven kan meemaken.

De voorstelling was een mooie manier om het thema eenzaamheid onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken.
Vanuit een oproep van de DansDivisie hebben ‘eenzame dansers’ zich aangemeld voor deelname aan de voorstelling. Alle spelers - variërend van 20 tot 70 jaar - hebben nu of in het verleden eenzaamheid ervaren in hun leven, allemaal vanuit verschillende oorzaken. De persoonlijke verhalen waren de inspiratie voor de voorstelling. Door de mooie dansen, bijpassende muziek en goede teksten, ontstond er een gevoel van herkenning bij de bezoekers. Dit was soms confronterend en ontroerend voor de bezoekers, maar ook humor hielp mee om de taboe te doorbreken.
Na afloop van de voorstelling vond er een nagesprek plaats tussen de dansers en de bezoekers, waarin er mooie vragen werden gesteld en ervaringen over eenzaamheid werden besproken.

Wijkbewoners die eenzaamheid ervaren hebben maar met een paar mensen echt contact. En om dit sociale isolement te kunnen doorbreken, is ontmoeting tussen eenzame en niet eenzame mensen, van jong tot oud, heel belangrijk. Met alle bezoekers wordt contact opgenomen om te horen hoe de voorstelling ervaren is en hoe we samen kunnen kijken hoe de kwaliteit van leven vergroot kan worden en wat kun u zelf doen om eenzaamheid tegen te gaan?

Dankzij de Albert Heijn, het wijkpanel Camminghaburen en MFC Camminghastins is deze waardevolle middag mogelijk gemaakt. Allen hartelijk dank hiervoor!


« Naar overzicht