2021-01-25 15:21:15

Friese bibliotheken lanceren Frysk Sinteklaas dochboek

Geplaatst door: Wijkpanel Camminghaburen op woensdag 13 november 2019

Friese bibliotheken lanceren Frysk Sinteklaas dochboek

In alle Friese bibliotheken ligt vanaf 12 november het eerste Fryske Sinteklaas Dochboek klaar. De feestelijke lancering vond plaats in dbieb Leeuwarden, met overhandiging van het eerste exemplaar aan gedeputeerde Sietske Poepjes. Aansluitend las zij aan groep 3&4 van obs de Gielguorde een mooi Sinterklaasverhaal voor. Het dochboek haakt in op de nationale sinterklaasboekenactie in de Poiesz Supermarkten, die dit jaar hun primeur in het Fries beleven.

Fryske Sinteklaas Dochboek
Het ‘Fryske Sinteklaas Dochboek’ is een cadeau van de Friese Bibliotheken en staat boordevol spelletjes en puzzels voor kinderen, ouders, opa’s en oma’s, kortom voor iedereen die van spelletjes houdt en het leuk vindt om Fries te lezen. De kinderen van de Gielguorde konden niet wachten om het boek mee naar huis te nemen. Overigens was er nog even wat verwarring, want de boeken waren ‘zoek’. De sleutelbewaarder van de Blokhuispoort (een rol van André Caron) bracht ze gelukkig net op tijd binnen. Sietske Poepjes kroop vervolgens in haar rol van ‘meesterverteller’ en las het verhaal ‘Sint wol in lyts hûntsje’ voor. 

Meertaligheid
De Friese bibliotheken stimuleren meertaligheid omdat het veel voordelen heeft. Zo zorgt meertaligheid onder andere voor een betere communicatieve en sociale ontwikkeling. Hoe meer je de taal gebruikt hoe beter de ontwikkeling van die taal. Dat geldt natuurlijk ook voor het Fries. De bibliotheken zijn daarom erg blij met de Friese vertaling van de prentenboeken en Friese Dochboek. De vertaling en de ontwikkeling van het doeboek was in samenwerking met Fers.

Nationale sinterklaasboekenactie
Met het doeboek sluiten de Friese bibliotheken aan bij de nationale sinterklaasboekenactie van Unilever, geschreven door Rafael van der Vaart, Nicolette van Dam en Wendy van Dijk. De prentenboeken krijg je cadeau bij je boodschappen bij Poiesz Supermarkten. Uiteraard zijn ze ook te leen bij de bibliotheken in Fryslân. Het Fryske Sinteklaas Dochboek is gratis op te halen bij een van de Friese bibliotheken van 11 november tot en met 5 december.


Naar overzicht

Gerelateerd nieuws