2021-01-25 16:51:07

Buurtpreventie Camminghaburen zoekt vrijwilligers.

Geplaatst door: Wijkpanel Camminghaburen op woensdag 17 mei 2017

Wat is buurtprevenite ? Een buurtpreventieteam wandelt door de wijk en kijkt rond. Ze zijn opvallend gekleed met een jas of polo met opschrift “buurtpreventie”. Zij kennen de buurt en hebben oog voor hun medebewoners. 

De leden van het team kunnen bijvoorbeeld burgers aanspreken om alerter te zijn op vreemde of verdachte situaties. Daarnaast schenken zij aandacht aan overlast, zwerfvuil, defecte straatverlichting e.d. Zij kunnen bijzonderheden rechtstreeks melden bij de gemeente.

Wat is buurtpreventie niet ? Bij een buurtpreventie denken sommige mensen aan een knokploeg van bewoners. Of dat een buurtpreventieteam beveiligers zijn. Dat is geen juist beeld. De leden van het buurtpreventieteam zijn opgeleid met kennis over “burgerbevoegdheden”, maar zij hebben niet meer bevoegdheden dan andere burgers. Niemand mag voor eigen rechter spelen.

Hoe werkt buurtpreventie ? Een buurtpreventieteam werkt zelfstandig. Het team maakt onderling afspraken over wat ze gaan doen bij hun rondes door de wijk. Zo kunnen ze bijvoorbeeld afspreken hoe vaak ze een rondje lopen, op welke tijdstippen en aan welke punten ze extra aandacht schenken. De leden van het team zijn opgeleid tijdens een cursus. Daarbij wordt aandacht besteed aan de doelstelling van buurtpreventie, communicatie- vaardigheden, stressvolle situaties en bevoegdheden. Het team werkt nauw samen met andere organisaties die ook in de buurt werkzaam zijn, zoals de gemeente, de politie, het wijkbestuur/wijkpanel en het welzijnswerk.

Aanmelden voor buurtpreventieteam Camminghaburen ? Wilt u zich aanmelden als actieve vrijwilliger voor het buurtpreventieteam Camminghaburen, dan kunt u contact opnemen met de heer Siebren Rozendaal. Dit kan telefonisch via 06-29 305 804 of via e-mail naar siebren-rozendaal@hotmail.com Voor algemene informatie over buurtpreventie kunt u kijken op de website www.leeuwarden.nl/buurtpreventie.

Buurtpreventie doe je samen !


Naar overzicht

Gerelateerd nieuws