2022-04-06 14:12:00

Wandeling langs kunstproject de kruisweg wijk Camminghaburen

De Kruisweg wandelen in de Leeuwarder wijk Camminghaburen
Leven en lijden in 15 kunstwerken

Gratis te bezichtigen van 10 tot en met 18 april 2022

Op zondag 10 april (Palmzondag) opent er een bijzondere wandeling door de wijk Camminghaburen. In de tuinen van 15 wijkbewoners zijn kunstwerken te zien voor bezoekers aan kunstwandeling ‘De Kruisweg’. Het kunstproject is een initiatief van de Protestantse Wijkgemeente De Schakel. Het kerkgebouw aan de Havingastate 7 is tevens de startlocatie van de route.

De Kruisweg is van oorsprong een beeldvertelling over de laatste uren van het leven van Jezus. De beeldvertelling bestaat uit 15 zogenaamde staties. Statie komt van het Latijnse woord statio dat ‘ ik sta’ betekent. Het duidt op een plek waar stil werd gestaan. Nederland heeft met corona een hele tijd ‘stilgestaan’. Vanuit de wijkgemeente ontstond zo het idee om juist in de tijd van Pasen, waarin de kruisweg centraal staat,  de verbinding met elkaar in de wijk weer op te zoeken. 

De kunstenaars
15 verschillende kunstenaars uit Camminghaburen, de stad en zelfs uit Rijperkerk zijn vol enthousiasme aan de slag gegaan en maakten een eigen interpretatie bij één van de stappen uit de Kruisweg. Traditioneel bestaat zo’n Kruisweg  uit 14 staties, vaak aangevuld met een 15e statie: de Opstanding. Er is door de kunstenaars met verschillende materialen gewerkt op houten panelen.  Met de huidige oorlog in Oekraïne heeft de Kruisweg extra lading gekregen. 

De route
Aan de buitenmuur van De Schakel is een informatiebord bevestigd. Hier is de routebeschrijving gratis af te halen. Met een routebeschrijving in de hand kan iedereen vanaf 10 april 2022 langs de staties wandelen en het verhaal van leven en lijden meebeleven. Mooi om alleen, samen of met een groep de verbeeldingen op je in te laten werken. Voor kinderen is er een speurtocht beschikbaar.

 

QR code

Onder de kunstwerken hangen bordjes met het nummer en de tekst van de statie en een QR code. 

Met de QR code kan een geluidsfragment worden geopend. U hoort dan hoe de kunstenaar tot zijn verbeelding is gekomen.

 


Naar overzicht

Gerelateerd nieuws