Wenje in Wurden 2019

Poëzie vooraf,
Een blik op Wijns voor zo iets fijns mag men een feestje bouwen
O Wijns, mooi Wijns ik glim en grijns nu ik u mag aanschouwen
Er rust geen vloek en geen accijns op uw bekoorlijkheden
De koestering des zonneschijns stemt mij geheel tevreden
Kortom het gaat mij voor de wind
Nu ik me hier in Wijns bevind

In 1992 was Drs P in Wijns en schreef speciaal voor de gelegenheid bovenstaande regels. In 2017 maakte Tim Brill van de kunstcommissie in Wijns er een eenvoudig arrangementje voor.
Olivetti gaat dat lied op 11 mei om 10.45 uur zingen bij de opening van het kunstseizoen 2019.
Ook ‘De zusters Karamazov’, ‘Het land is moe’ en ‘De commensaal’ brengen wij ten gehore. En uiteraard, we zijn tenslotte in Wijns aan de Ee ‘aan de oevers van één machtige rivier’ zijn onvolprezen ‘De veerboot’.

Maar we doen ook liederen/liedjes van Adèle Bloemendaal, Boudewijn de Groot, De Dijk en Ramses Shaffy.
Gratis entree!!
Van harte welkom!!!!!

De commissie zegt er dit over:

Feestelijke opening kunstseizoen in Wyns.

Op zaterdagmorgen 11 mei wordt bij de haven het Wynser kunstseizoen feestelijk geopend. Het thema dit jaar is “Wenje yn Wurden / Wynser poëzij”. Het seizoen was in feite al op 3 februari begonnen met de aanstekelijke inleiding in de poëzie die de bekende tekstdichter Ivo de Wijs in het overvolle kerkje van Wyns hield. Regionale media berichtten daar al over. Gedurende 6 avonden hebben 12 cursisten zich vervolgens onder de bezielende leiding van de Leeuwarder dichter Arjan Hut verdiept in de dichtkunst. Ook deden tien enthousiaste kinderen mee aan de poëzieworkshop die Arjan op een namiddag gaf. De opgave voor het eindproduct was een gedicht geïnspireerd op een beeld van Wyns dat men zelf had uitgekozen of zelf bij zijn of haar gedicht had gemaakt. Zo ontstonden heel verschillende uitwerkingen van “Een blik op Wijns”, het gedicht dat de bekende tekstdichter Heinz Polzer, beter bekend als Drs. P, in 1992 tijdens zijn bezoek aan Wyns maakte. Hij was het die - varend op de pont en gezeten achter de piano - zijn bekende lied “Heen en Weer” ten gehore bracht. Zo werden de allereerste kunstvitrines bij de haven geopend. In dit honderdste geboortejaar van de doctorandus zal tijdens de opening op 11 mei dan ook een blijvend aandenken aan zijn gedicht worden onthuld. En natuurlijk worden de poëtische en kunstzinnige uitingen van de cursisten en de kinderen in de vitrines onthuld. Het thema inspireerde tot een veelheid en verscheidenheid aan Wynser impressies, waar het hele seizoen mee gevuld kan worden. De kunstcommissie heeft een aantrekkelijke bundel samengesteld waarin veel van de gedichten en beelden zijn samengebracht. Deze staat garant voor menig uurtje poëtisch genieten. Tijdens de opening zal Zanggroep Olivetti een aantal toepasselijke nummers brengen. Poëzie, muziek en beeldende kunst zullen deze ochtend bij de Wynser haven zinderen. Wyns kunstvitrines haven. Zaterdag 11 mei 10.45u. Opening kunstseizoen. Expositie “Wenje yn Wurden / Wynser poëzij” ; wisselende samenstelling tot eind september.