2021-06-25 17:23:20

Meldingen over jeugdoverlast hoog opgelopen

Geplaatst door: Wijkpanel Camminghaburen op vrijdag 25 juni 2021

Afgelopen jaar zijn de meldingen over jeugdoverlast hoog opgelopen. Dit is niet verwonderlijk, maar wel vervelend. De jeugd kon ‘geen kant op’ en zocht vermaak in de openbare ruimte. Ook werkten heel veel mensen thuis en hadden waarschijnlijk meer dan anders last van allerlei mensen en activiteiten in hun omgeving. In algemene zin kan worden geconstateerd dat jongeren elkaar in coronatijd vaker buiten hebben opgezocht wat ook de nodige overlast met zich meebracht.

Bel voor overlast met 14058, hoe regelmatiger of hoe meer mensen dat doen hoe serieuzer u wordt genomen (red. wijkwebsite camminghaburen)

In de gemeente Leeuwarden kennen we al langer de Taskforce Jeugdoverlast (zie ook hier), een heel krachtige naam die wellicht doet denken aan stootrammen en grof geweld, maar dat is het niet. Het is een samenwerkingsvorm waarin gemeente met jongerenwerkers, Politie, Handhaving en de Straatcoaches de aanpak voor bestrijding van jeugdoverlast afspreekt.

Het is heel concreet: we bespreken de meldingen die binnenkomen bij het Meldpunt Overlast Leeuwarden (telefoonnummer 14 058) en bij de politie; we bekijken wie de locatie/de omstandigheden kent, en bespreken de aanpak. Van Grou tot Alde Leije, van Camminghaburen tot Easterlittens.

De ene keer kunnen de jongerenwerkers hier extra aandacht besteden. De volgende keer doet handhaving een ronde langs de locatie. In dit overleg bepalen we op basis van de meldingen de belangrijkste locaties in de stad en in de dorpen die we  vervolgens periodiek bezoeken om overlast te voorkomen en jongeren (en ook anderen) aan te spreken op overlastgevend gedrag. Bij herhaaldelijke meldingen of overtredingen volgen ook straffen of andere aanpak.

Voor de gemeente zijn de meldingen heel belangrijk. Dat biedt ons inzicht in de problemen en de omvang van de problemen en daardoor kunnen we de aanpak verbeteren. Als er strafmaatregelen nodig zijn, hebben we ook een stevig dossier nodig. Daarin zijn de meldingen weer van belang. Daarom: blijf overlast melden. Het Meldpunt Overlast neemt binnen 2 werkdagen contact met u op om de melding te bespreken.

 

Bron: Gemeente Leeuwarden /nieuwsbrief 3: Wijken en Dorpen / Juni 2021


Naar overzicht

Gerelateerd nieuws