2020-11-13 15:24:38

Buurt AED actie in Lautastate en Jornsmastate is een groot succes

Wellicht  hangt op initiatief van een bewoner in de LAutastate en Jornsmastate binnenkort een AED in de straat. De buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting.

De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen 2 weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.Initiatiefnemer van de actie Harry de Jong: “Ik ben de actie gestart omdat ik in mijn buurt veel oudere mensen zie. Ik ben mij bewust van het verhoogde risico op een hartstilstand. Bovendien werd onlangs een familielid gered mede door de inzet en gebruik van een “BuurtAED”. De meeste buurtbewoners waren enthousiast over de aktie en P.de Vries installatietechnieken b.v. uit Leeuwarden heeft aangeboden de AED gratis en vakkundig te plaatsen. Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Wellicht verdient de actie navolging in andere wijken en kan in samenwerking met de Hartstichting een BuurtAED worden aangeschaft. Alle informatie voor een dergelijke actie is op internet te vinden onder het kopje BuurtAED.


Naar overzicht

Gerelateerd nieuws