2023-09-29 19:05:32
Van onze jeugdredactie

Burendag '23 in Camminghaburen

Geplaatst door: Wijkjournalist Camminghaburen op vrijdag 29 september 2023

 Burendag 2023 in Camminghaburen

 

Nationale Burendag is een initiatief van het Oranjefonds en Douwe Egberts en wordt sinds 2006 overal in Nederland gevierd. Het doel van Burendag is om buurtbewoners onderling in contact te brengen want wie kent niet de uitdrukking ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’.  Een aantal bewoners van de Andringa-, Scheltema- en Osingastate (ASO) onderstrepen dit en sloegen voor de tweede achtereenvolgende keer de handen inéén om gezamenlijk de Burendag te vieren en zaterdag 23 september was het dan zover!

Dit gedeelte van de wijk , met aan beide kanten water en het Alddiel, wordt door de bewoners liefkozend ‘ons eilandje of dorp’ genoemd wat het gevoel van saamhorigheid benadrukt. Een groepje bewoners heeft zich verenigd in wat de ‘ASO-Crew’ is gaan heten. Meer betrokkenheid en gezelligheid is hun doel en de Burendag  past daarom precies in hun straatje. De opkomst was dit jaar weliswaar wat minder dan vorig jaar maar dit mocht de pret niet drukken blijkt uit de talloze positieve reacties van de bezoekers.

’s Middags was er, tijdens de opening om 14.00, koffie, thee en limonade en konden de kinderen naar hartenlust springen op een grote springkussen. s’ Avonds werd er geschuifeld langs het lopend buffet in de versierde kleine partytent die dankzij een bijdrage van het Oranjefonds hier speciaal voor is aangeschaft.  Wanneer de lichtjes brandden is het borreltijd,  gaan de voetjes van de vloer en sluiten de bewoners een gezellige dag samen af.

De ‘OSA-Crew’ kijkt voldaan terug op een geslaagde dag. Maar er ligt nog veel meer in het verschiet volgens Sem de Roos (27). “Wij willen bijvoorbeeld een informatiekastje en bij de gemeente een aanvraag ingediend. Hierop komen aankondigingen van activiteiten die zullen worden georganiseerd. Ook kunnen bewoners een oproep plaatsen voor een klusje omdat  ze dit zelf niet (meer)kunnen bijvoorbeeld  want samen doen is leuk en het moet meer bruisen”.  

Ook is er een eigen Facebook-pagina;  ‘A.S.O State ‘ en wordt er naar eigen zeggen enthousiast nagedacht over andere leuke initiatieven en activiteiten.  De Roos hoopt niet alleen dat er meer saamhorigheid ontstaat op het ‘ eilandje’  maar ook dat in de rest van Camminghaburen. “Wij zouden het geweldig vinden als wij een soort vliegwiel - effect creëren in de wijk”.   Want als het aan de ‘ASO-Crew’  ligt  wordt Camminghaburen, naast de grootste en groenste wijk van Leeuwarden, ook de gezelligste!

Dit is een bijdrage van onze jeugdjournalist Wijkjournalist Camminghaburen. Bekijk mijn profiel of maak kennis met de jeugdredactie.


Naar overzicht