Op vakantie? Doe aan Inbraakpreventie!

Geplaatst op 5 juli 2016

Cor Bruinsma,

Buurtagent, wijk Camminghaburen, bedrijventerrein de Hemrik en recreatie gebied de Groene Ster en de Kleine Wielen.
Hallo buurtbewoners, ik zou graag het volgende onder uw aandacht willen brengen.
Gemiddeld wordt in Nederland ieder jaar in twee procent van de woningen ingebroken. Helaas dus ook in onze wijk.  Door kleine aanpassingen rondom uw woning kunt u deze al een stuk veiliger maken  en veel schade voorkomen.
U kunt zelf ook heel veel doen tegen gelegenheidsdiefstallen.
Gelegenheid maakt de dief
Een veilig huis in een veilige wijk, een veilig gevoel. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet. Woninginbraak en overlast komen nog steeds veel voor. Het feit dat een onbekende in uw woning is geweest en uw spullen heeft doorzocht, geeft een onveilig gevoel.

Houd waardevolle spullen uit het zicht

Een inbreker is meestal op zoek naar geld, autosleutels, bankpasjes, sieraden en waardevolle apparatuur zoals computers. Probeer deze spullen daarom zoveel mogelijk uit het zicht te houden en bewaar ze niet op voor de hand liggende plaatsen.

Autosleutels in uw jaszak van uw jas aan de kapstok of op het kastje in de hal, kunnen gemakkelijk door de dief worden meegenomen. Zoek een voor u logische plek waar u de autosleutels bewaard.

Laat geld en bankpasjes niet slingeren. Sterker nog, bewaar de pincode niet bij uw bankpas.

Maak foto’s van uw waardevolle spullen en leg de gegevens van deze spullen goed vast.

Check uw woning op zwakke plekken

Voordat u uw woning gaat beveiligen is het verstandig om uw woning te (laten) controleren op zwakke plekken zowel buiten als binnen. Controleer uw woning op het volgende:

Hang- en sluitwerk
Veel zwakke plekken zijn te verhelpen door vervanging of bijplaatsing van hang- en sluitwerk. Sloten en scharnieren hebben een kwaliteitskenmerk gekregen: één ster (standaard), twee sterren (zwaar) of drie sterren (extra zwaar). Hoe meer sterren, hoe veiliger het slot of scharnier.

Deuren
Bij veel voordeuren is het mogelijk om met een ijzerdraadje door de brievenbus de voordeur te openen. Zorg er daarom altijd voor dat u deze bij het verlaten van uw woning op slot draait.

Buitendeuren hebben een standaard, zwaar of extra zwaar cilinderslot. Door anti-inbraakprofielen op de rand van de deur en het kozijn is het onmogelijk om met een breekijzer tussen kieren te wrikken. Bijzetsloten op knie- en/ of ooghoogte bieden extra bescherming. En voor optimale veiligheid is de buitendeur aan de hangzijde voorzien van stevige scharnieren met dievenpinnen en dievenklauwen.

Dubbele balkon- en tuindeuren hebben vaak een spanjoletsluiting die niet op slot kan. Dit kan wel als u een los spanjoletslot of een afsluitbaar spanjoletmechanisme plaatst. Voor schuifdeuren is een cilinderslot, een zwenkschootslot met een haak of een schuifpuibeveiliger het meest veilig.

Garagedeuren die toegang bieden tot uw woning kunt u voorzien van een extra slot of speciale garagedeurbeveiliging.

Ramen
Kijk of uw ramen en deuren zijn voorzien van sterke scharnieren, dievenpinnen, dievenklauwen, oplegraam sluitingen, opdekcilindersloten en/ of solide raamuitzetters. Deze materialen beschermen uw woning allemaal tegen inbraak via ramen. Heeft uw woning kleine ramen en/ of smalle bovenlichten? Dan kunt u anti-inbraakspijlen gebruiken.

Zorg voor goede verlichting

Inbrekers werken meestal in het donker en uit het zicht. Het is daarom belangrijk dat u uw deuren en ingangen goed verlicht. Lampen met een bewegingsmelder helpen tegen inbraken ’s avonds en ’s nachts. Ze springen aan als de infraroodsensor bewegingen signaleert.

Een woning met brandende verlichting geeft de inbreker de indruk dat u thuis bent. Schakelklokken zorgen ervoor dat lampen op bepaalde tijden vanzelf aan- of uitgaan. Een schemerschakelaar doet hetzelfde van zonsondergang tot zonsopkomst. Zo lijkt het dus dat er ’s avonds altijd iemand thuis is.

Berg afval containers op in uw garage zodat deze niet kunnen gebruikt voor een opstapje naar het plattedak van bijvoorbeeld uw garage. Ook hemelwaterafvoer kunt u laten voorzien van anti klim haken.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het Politiekeurmerk maakt veilig wonen mogelijk. Wacht niet tot het te laat is en er bij u ingebroken wordt, maar ga zelf aan de slag om veilig te wonen. De PKVW-erkende bedrijvendie door het hele land gevestigd zijn, helpen u hier graag bij. Zij kunnen u meer informatie geven over de wijze waarop u alle 'inbraakgevoelige' plekken van uw woning kunt beveiligen. Zo heeft u tot 90% minder kans op inbraak en komt uw huis in aanmerking voor het certificaat Veilige Woning. Dat is voor veel bewoners een geruststellende gedachte.

Gelegenheid

Het keurmerk richt zich op de gelegenheidsinbreker. Dat is bijvoorbeeld een junk die met een schroevendraaier op zak langs woningen loopt en kijkt waar een slot eenvoudig opengebroken kan worden. Of dieven die via een open raam snel een laptop of een tas met geld uit de woonkamer weghalen.

In 4 stappen een veilige woning:

Met de volgende vier stappen kunt u een woning of complex veiliger maken:

Stap 1:
Vraag maatwerk advies aan bij een PKVW-erkend beveiligingsbedrijfbij u in de buurt. Medewerkers van deze bedrijven hebben een gedegen opleiding gehad.

Stap 2:
Voer de geadviseerde maatregelen zelf uit met behulp van het handboek PKVW Bestaande Bouw. Of laat de aanpassingen door het PKVW-erkende bedrijf uitvoeren.

Stap 3:
Na goedkeuring van het PKVW-erkende bedrijf ontvangt u het certificaat Veilige Woning en de bijbehorende raamstickers.

Stap 4:
Stuur een kopie van het certificaat naar uw verzekeringsmaatschappij en vraag om premiekorting op uw inboedelverzekering.

Wat kunt u zelf doen?

Uiteraard kunt u ook eenvoudig zelf veel doen om een inbraak te voorkomen. Hier zijn lang niet altijd kosten aan verbonden. Veilig wonen is vooral een kwestie van bewust wonen. Bekijk het overzicht met preventietips.

Meer weten?

Vul een korte test in op www.politie.nl en kom te weten hoe inbraakveilig uw huis is

Klik hier op de link     onderwerpen woninginbraak 

Klik hier op de link    voorkom inbraak

Klik hier op de link    ABC voor veilig wonen

Klik hier op de link   informatie politiekeurmerk

Tot slot;

Noteer kentekens van verdachte auto’s en scooter’s.
Noteer signalementen van mogelijke verdachten
Bel bij verdachte situaties direct via 1-1-2 de politie.
Als u niet bekend wil worden kunt u altijd bellen met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Wilt u telefonisch contact met de buurtagent kunt u ook bellen met het politie service centrum 0900-8844, voor een terugbel notitie.

 Met vriendelijke groet Cor Bruinsma, uw buurtagent.

 

 

 

 
« Naar overzicht